Fokus på den sammenbragte familie

14 okt, 2021 | 0 Kommentarer

Sammenbragt familie

At leve i en sammenbragt familie kan være en stor udfordring. Både for børn og voksne. Det kræver rigtig meget rummelighed at kunne håndtere rollen som bonusmor eller bonusfar. 

Jeg har i mange år selv levet i en sammenbragt familie og talt med mange sammenbragte familier gennem årene, så jeg ved godt at det indimellem kan være svært. Både følelsesmæssigt og praktisk. 

For børnene er det som regel også en stor følelsesmæssig belastning at far og mor er gået fra hinanden – det kan mange have svært ved at håndtere. De skal til at lære mange nye mennesker at kende, både mors/fars nye partner med eventuelle børn og familier m.v. og det kan være en stor mundfuld. Børnene har jo ikke valgt den situation de står i. De skal tilpasse sig den nye situation og det kan give mange forskellige reaktioner. 

De voksne gør det bedste de formår

Børnene kan dog have svært ved at vænne sig til den nye situation. Det kræver rigtig meget tålmodighed og forståelse. Indimellem kan det føles som en umulig opgave.

Flere roller skal udfyldes på samme tid i en sammenbragt familie. Rollen som mor/far, partner, bonusmor/bonusfar. Hvordan kan de roller udfyldes bedst muligt?

Selvom de voksne prøver alt hvad de kan at få det hele til at fungere, kan der alligevel komme udfordringer som de ikke lige forventede. 

Hverdagen skal fungere i den sammenbragte familie uanset de samværsordninger der er med den biologiske forælder. 

Der kan være mange følelser på spil i en sammenbragt familie. Frustration, vrede, jalousi, afmagt, irritation kan være nogle af dem. Lever du i en sammenbragt familie kan du måske genkende nogle af dem. 

De voksne håndterer mange gange situationen forskelligt. Det handler om at man er forskellige som mennesker, mand/kvinde, har forskellig baggrund, forskellige opvækst, forskellige værdier og normer. 

Har begge børn med ind i den sammenbragte familie giver det også udfordringer. Når der er egne børn og partnerens børn kan det være svært at finde en balance, hvor alle føler sig tilgodeset på en positiv måde. 

Det kræver meget af de voksne

Hvis den sammenbragte familie skal fungere bedst muligt, kræver det meget af de voksne. I starten er der måske enighed om mange ting, børneopdragelse, hvordan udfordringerne skal håndteres og hvordan fremtiden i den sammenbragte familie skal være. 

Derfor er det vigtigt – akkurat som når man bliver par i andre situationer – at kunne snakke sig til rette om de forskellige ting. Kan det ikke lade sig gøre, vil det hurtigt udvikle sig til konflikter. Vær ærlig når I snakker om emnet bonusbørn. Snak om de situationer der opstår og undgå at give nogen skylden for, at det ikke går helt som forventet. 

Begge de voksne kan føle sig i klemme mellem bonusbørn, ekspartnere og èns nuværende partner. At være en sammenbragt familie kræver at der indgås mange kompromisser og dèt kan være en stor udfordring og et stort ansvar. 

Vær tålmodig – det tager tid at få en sammenbragt familie til at fungere bedst muligt.

 

lone hauervig

Skrevet af Lone Hauervig

Jeg er født i 1958, er gift og har 2 børn, 2 bonusbørn samt en flok børnebørn. Jeg startede Sydjysk Parterapi i 2004 og har haft mange par og individuelle klienter igennem min klinik her på Skodborghusvej 4 i Vejen. Desuden har jeg arbejdet med familier, som har haft udfordringer i forhold til konflikter.

Andre blogindlæg

Kommentarer

0 Kommentarer

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book en tid til samtale